• شنبه, 08 ثور 1403
    خبرگزاری افغان ایرکا

افغانستان بیشترین رقم بی سوادان را دارد و برای پیشرفت در عرصه سوادآموزی باید همگی بسیج شوند

افغانستان بیشترین رقم بی سوادان را دارد و برای پیشرفت در عرصه سوادآموزی باید همگی بسیج شوند

محمد سرور دانش، معاون دوم رییس‌جمهور، در نشستی روز چهارشنبه گفت که افغانستان بلندترین رقم بی‌سوادان را در میان کشورهای جهان دارد.
 او گفت که تلاش‌های کنونی وزارت معارف در کاهش بی سوادی بسنده نیستند و این که اگر در این زمینه کار نشود، افغانستان با مشکلات جدی تری رو به رو خواهد شد.
او افزود: «متأسفانه ما در زمینۀ سواد در میان آن دسته از کشورهای استیم که بیشترین درصدی بی سواد را دارند. بر بنیاد خوش بینانه ترین آمارها هنوز بین شصت تا شصت و پنج درصد جمعیت کشوربی سواد استند.»
معاون دوم ریاست جمهوری با اشاره به اهمیت سواد گفت، اهمیت سواد در برقراری ارتباط سالم در زندگی اجتماعی و کاهش فقر، تقویت صلح و توسعه تأثیر بسیار دارد.
طبق گزارش وزارت معارف، تعداد کودکان دانش‌آموز 9 میلیون اعلام شده که 39 درصد آن ها دانش‌آموزان دختر هستند و در این میان، تعداد کودکان محروم از مکتب هم نزدیک به سه میلیون اعلام شده که اکثریت شان را دختران تشکیل می دهند.
دیده بان حقوق بشر نیز در گزارش 102 صفحه ای خود، که به تازگی منتشر شده، شمار دختران محروم از آموزش را در سال‌های اخیر فزاینده و تلاش برای فراهم کردن شرایط آموزش برای آنان را رو به کاهش خوانده است.
معاون دوم ریاست جمهور این گزارش ها را تکان دهنده خواند و گفت که این نشان می دهد که وضعیت معارف ما چه در مورد تعلیمات عمومی و چه در مورد سوادآموزی، با چالش های جدی مواجه است و اگر توجه جدی و همه جانبه نکنیم، ممکن است با ناکامی بیشتری مواجه شویم.
موصوف افزود که با توجه به میزان بالای بی سوادی در کشور، با این میزان فعالیت، ما به اهداف تعیین شده در تأمین حق بشری افراد و توسعه پایدار نایل نمی شویم.
دانش برای پیشرفت در عرصه سوادآموزی به بسیج عمومی تأکید کرد و گفت: ما باید بدانیم که هرچند تعمیم تعلیم و امحای بی سوادی، مطابق به احکام قانون اساسی وظیفه دولت است، اما مسئولیت های اسلامی، انسانی و ملی همه ما ایجاب می کند که هر شخص و هر نهادی در حد توان و امکانات خود، در این زمینه سهم بگیرد.
معاون دوم ریاست جمهوری در اخیر سخنان خود از همه گروه های دینی، فرهنگی و مدنی و به طور خاص از بخش خصوصی افغانستان، خواست که در چارچوب طرح بسیج ملی، در کنار وزارت معارف بایستند و با دایر ساختن کورس های سوادآموزی یا چاپ کتاب و تهیه لوازم و مواد آموزشی دیگر، در باسواد ساختن مردم سهم بگیرند.
درهمین حال اسدالله حنیف بلخی، وزیر معارف نیز در این جلسه گفت، نرخ بی سوادی در افغانستان را نگران کننده است و بدون همکاری مردم و بخش خصوصی، وزارت معارف به تنهایی نمی تواند برنامه سواد آموزی را در تمام نقاط افغانستان تطبیق کند.
وی با تأسف ابرازداشت که افغانستان در جمع کشورهایی است که بالاترین درصد بی‌سوادان را دارا می‌باشد، چون تعداد بی‌سوادان در افغانستان 10میلیون نفر تخمین شده است.
موصوف علاوه کرد که وزارت معارف پلان هایی را در سراسر افغانستان روی دست گرفته است که میزان بی‌سوادی کاهش یابد.
وزیرمعارف خاطرنشان کرد که هم اکنون وزارت معارف در بسیاری از ولسوالی های کشور، کورس های سوادآموزی برای محو بی‌سوادی، راه اندازی کرده است.
وی در اخیر سخنان خود گفت که امیدوار است حمایت تاجران ملی و افراد خیّر را که در رشد توسعه اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و آموزشی از موثرترین نیروها هستند، با خود داشته باشند.
درهمین حال محمد یعقوب حیدری، والی ولایت کابل بر نقش و همکاری ارگان های دولتی در ادارات محلی و نیز بخش خصوصی در سهم گیری فعال در طرح بسیج ملی سواد آموزی تأکید کرد.
خان جان الکوزی، معاون اول هیأت مدیره اتاق تجارت و صنایع افغانستان نیز در سخنرانی خود بر ایجاد یک میکانیزم مشترک میان معینیت سواد آموزی وزارت معارف و بخش خصوصی در اتاق تجارت و صنایع افغانستان به منظور جذب و جمع آوری کمک های در پیشبرد طرح بسیج ملی سوادآموزی تأکید کرد.
بنا به گزارش معینیت سواد آموزی وزارت معارف، این معینیت سالانه هزاران کورس سواد آموزی را در سرتاسر کشور برگزار می کند که صدها هزار مرد و زن در این کورس ها مشغول سوادآموزی هستند.

  پربازدید ترین