• پنج شنبه, 06 ثور 1403
    خبرگزاری افغان ایرکا

معاون سفارت افغانستان در تهران: افغانستان به حق آبه ایران از حوزه آبی هلمند طبق معاهده پای بند است

معاون سفارت افغانستان در تهران: افغانستان به حق آبه ایران از حوزه آبی هلمند طبق معاهده پای بند است

به دنبال سخنان روز یک‌شنبه (16 ثور) دکتر جواد ظریف، وزیر خارجه ایران در مورد این‌که دولت افغانستان، قبل از این‌که ایران ناگزیر به اقدام متقابل شود، به نیازهای به حق و قانونی این کشور در موضوع حق‌آبه هلمند(هیرمند) توجه کند، مستشار وزیر مختار و معاون سفارت افغانستان در تهران به خبرگزاری صدای افغان می‌گوید که افغانستان به مفاد معاهده آبی هلمند پایبند است، اما به گفته هارون نجم‌پور، متأسفانه افغانستان و منطقه در بدترین وضعیت از لحاظ اقلیمی در طول 50 سال گذشته به سر می‌برد.

وزیر امورخارجه‌ جمهوری اسلامی ایران روز یک‌شنبه(16 ثور) در بخشی از اظهارات خود در جلسه‌ علنی مجلس شورای اسلامی این کشور تصریح کرد که اگر مذاکرات برای تأمین حق‌آبه‌ دریاچه هامون از رود هلمند(هیرمند) به نتیجه نرسد، می‌توان به اقدام متقابل و "سخت‌گیری در برخی حوزه‌ها در ارتباط با افغانستان" متوسل شد.

این اظهارات در حالی صورت می‌گیرد که اخیرا دو کشور در مذاکرات کمیته آب‌ها به توافقات دوجانبه‌یی در مورد حق‌آبه ایران به خصوص حق آبه هامون‌ها از حوزه آبی هلمند رسیده‌اند.

پیرامون اظهارات دکتر محمد جواد ظریف، مستشار وزیر مختار و معاون سفارت افغانستان در تهران به خبرنگار صدای افغان(آوا) گفت که افغانستان هنوز زیرساخت‌هایی در اختیار ندارد که بتواند منابع آبی خود به خصوص در حوزه هلمند را در کنترل داشته باشد، بنابر این اگر آبی در حوزه هلمند بوده، همیشه جریان داشته است.

بر این اساس، هارون نجم‌پور تصریح کرد: "ما به مفاد معاهده هلمند پایبند هستیم و آن را اجرا می‌کنیم، از دید ما هیچ تخطی صورت نگرفته، ولی متأسفانه همین لحظه خود ولایت نیمروز ما با خشک‌سالی و کمبود شدید آب مواجه است و آب حوزه هلمند بسیار کم شده است".

این دیپلمات بلندپایه افغانستان در عین حال افزود که بر اساس معاهده آبی هلمند، هر وقت در حوزه دریایی هلمند خشک‌سالی به میان آید، حق آبه ایران نیز در حالت کم آبی کاهش پیدا می‌کند که طرفین طبق معاهده، تدابیر لازم را اتخاذ می‌کنند.

آقای نجم‌پور در پاسخ به این‌که جمهوری اسلامی ایران هشدار داده "اقدام متقابل" می کند گفت هیچ وقت نمی‌توان از آب به عنوان یک اهرم فشار استفاده کرد و یا هم کشوری را با فشار و تهدید وادار به انجام کاری کرد.

وی تصریح کرد: "ما یقین داریم که این مسأله هیچ وقت باعث نمی‌شود که روابط دو کشور آسیب ببیند، ما آماده گفتگو و همکاری هستیم".

  پربازدید ترین