• شنبه, 01 ثور 1403
    خبرگزاری افغان ایرکا

تیم انتخاباتی صلح و اعتدال در لبۀ فروپاشی

تیم انتخاباتی صلح و اعتدال در لبۀ فروپاشی

در پی یک گفت‌وگوی تلویزیونی محمدحنیف اتمر؛ نامزد تکت انتخاباتی «صلح و اعتدال»، پیش از آغاز رسمی کارزارهای انتخابات ریاست جمهوری، اختلاف درون‌گروهی میان موسسان این تکت انتخاباتی کلید خورد. منابع از تکت انتخاباتی صلح و اعتدال می‌گویند، هم‌زمان با آغاز کارزارهای انتخاباتی، انتشار پوسترهای تبلیغاتی از سوی تیم اتمر با محتوای تأکید بر حفظ نظام ریاستی، آتش اختلاف‌ها را مشتعل‌تر ساخت و تکت را در لبۀ فروپاشی قرار داد.

عطامحمد نور، یونس قانونی و گروهی از اعضای حزب جمعیت اسلامی برای تشکیل حکومتی با نظام نیمه‌ریاستی با محمدحنیف اتمر ائتلاف کردند، اما عطامحمد نور به این نتیجه رسیده که اتمر عهد خود را فراموش کرده است. توافق برای تشکیل نظام صدارتی یا نیمه‌ریاستی از آغاز برای محمدحنیف اتمر هزینه داشت و تواب غورزنگ، نخستین فردی بود که در پی این تصمیم آقای اتمر را ترک گفت.

با گذشت هشت روز از آغاز کارزارهای انتخاباتی، اختلاف‌ها در تکت انتخاباتی صلح و اعتدال فروکش نکرد و تکت، شاهد ریزش نیز بوده است. منابع به سلام‌وطندار تأیید می‌کنند که گفت‌وگوهای فشرده برای بیرون‌شدن از این بحران تاکنون هیچ نتیجه‌یی در پی نداشته است و آخرین نشست محمد محقق، حنیف اتمر، شاکر کارگر، عطامحمد نور و محمدیونس قانونی، از بنیان‌گذاران تکت انتخاباتی صلح و اعتدال پشت درهای بسته بدون نتیجۀ مشخص پایان یافته است.

بر اساس توافق میان حنیف اتمر و شاخه‌یی از حزب جمعیت اسلامی، در حکومت احتمالی به ریاست آقای اتمر، عطامحمد نور نخست‌وزیر چنین حکومتی پیش‌بینی شده است که در صورت عملی‌شدن این نسخه، نظام ریاستیِ کنونی به سود نظام صدارتی تعدیل خواهد شد.

اما منابع می‌گویند که شاخه‌یی از تیم صلح و اعتدال با این تفسیر که تبلیغ نظام صدارتی رأی‌دهنده‌گان پشتون را می‌رنجاند، از اعلام صریح آن در برنامۀ تبلیغاتی خود، خودداری کرده و بر عکس حفظ نظام ریاستی را شعار تکت صلح و اعتدال قرار داده‌اند. آنان به طرفداران شاخۀ صدارت‌طلب اتمام حجت کرده‌اند که این رویکرد تاکتیکی‌ست و به هدف به دست‌آوردن آرای بیشتر گزیده شده است.

به گفتۀ این شاخه که در رأس آن محمدحنیف اتمر قرار دارد، چنین برخوردی به معنی نقض پیمان نیست. اما شاخۀ دیگر به رهبری عطامحمد نور این رویکرد را به معنی نقض پیمان تلقی کرده و درپی گام‌های احتیاطی برآمده‌اند.

منابع می‌گویند که اعلام صریح نظام صدارتی توسط تیم صلح و اعتدال و تبلیغ آقای نور به عنوان نخست‌وزیر حکومت احتمالی، از جمله اقدامات احتیاطی آقای نور و محمدیونس قانونی است.

اما گروهی از نزدیکان آقای اتمر به شمول حضرت‌عمر زاخیلوال، جاوید لودین، آصف رحیمی و جیلانی پوپل در مخالفت با چنین خواستی قرار دارند و از اتمر خواسته‌اند که به هیچ قیمتی این خواست آقای نور را بر آورده نکند.

اختلاف درون‌گروهی در تیم صلح و اعتدال پای میانجیگرهای زیادی را به این اردوگاه کشانده است و در آخرین مورد اعضای تکت عرض خود به خانۀ حامد کرزی برده‌اند. اما به دلیل پافشاری هر دو شاخۀ انتخاباتی روی موضع‌شان، راه حلی برای بیرون‌رفت از این بحران پیدا نشده است.

سلیمان کاکر به تازه‌گی از این گروه بریده است، اما قادرشاه، سخنگوی صلح و اعتدال تأکید می‌کند که تکت آنان از این آزمون موفقانه بیرون خواهد شد و اختلاف درون‌گروهی را تفاوت دیدگاه توصیف می‌کند.

اما منابع از تکت صلح و اعتدال می‌گویند، در صورت تداوم اختلاف و نرسیدن به نتیجۀ مشخص، بسیاری از افراد شامل در تکت، در پی یار دیگری برخواهند آمد. منابع می‌گویند که تکت‌های رقیب هر کدام در پی تشدید اختلاف در تیم صلح و اعتدال‌اند و به صورت انفرادی به اعضای این تکت بسته‌های رشوۀ سیاسی را پیشنهاد کرده‌اند.

هرچند شماری از اعضای صلح و اعتدال به سلام‌وطندار می‌گویند که در صورت کنارکشیدن عطامحمد نور و محمدیونس قانونی، تکت هم‌چنان پابرجا خواهد ماند، اما یک منبع نزدیک به عطامحمد نور می‌گوید که این تکت فرو خواهد پاشید و هر کس راهش را خواهد رفت.

یونس قانونی و عطامحمد نور در حال چانه‌زنی با احمدولی مسعود و عبدالله عبدالله اند تا در صورت تجزیه به یکی از این دو یکجا شوند و یا یک ترکیب جدید با اشتراک دستۀ عبدالله و مسعود، زمینه را برای حضور عطامحمد نور و محمدیونس قانونی در این ترکیب جدید فراهم کنند.

با وصف این، اعضای کلیدی تیم صلح و اعتدال مُصراند تا این بن‌بست شکسته شود. اما در صورت موافقت حنیف اتمر به خواست‌های عطامحمد نور، گروهی از یاران نزدیک‌اش او را ترک خواهند کرد و در صورت عدم توافق، شماری از اعضای تکت، از صلح و اعتدال خواهند برید و در حال حاضر راه سومی وجود ندارد.

  پربازدید ترین