• پنج شنبه, 06 ثور 1403
    خبرگزاری افغان ایرکا

چالش های جدی در اعلام نتایج نهایی انتخابات ریاست جمهوری

چالش های جدی در اعلام نتایج نهایی انتخابات ریاست جمهوری

نهادهای ناظر انتخابات نیز به این باور اند که روند کاری کمیسیون رسیده گی به شکایت‌های انتخاباتی به کُندی پیش می‌رود و اگر این وضعیت هم‌چنان ادامه پیدا کند، ممکن است پروسه‌ی اعلام نتیجه‌ی نهایی به تأخیر بیفتد.

با توجه به حجم بلند شکایت‌ها در کمیسیون رسیده گی به شکایت‌های انتخاباتی و از سویی‌هم موجودیت مشکلات در اعلام نتیجه‌ی ابتدایی و اعتراض شدید نامزدان ریاست‌جمهوری، کار برای این کمیسیون بسیار مشکل شده و ممکن است که اعلام نتیجه‌ی نهایی را با تأخیر مواجه کند.

کمیسیون رسیده گی به شکایت‌های انتخاباتی، در پنجمین روز از آغاز روند بررسی شکایت‌های انتخاباتی اطمینان می‌دهد که به تمام شکایت‌ها در زمان تعین‌شده‌ی آن رسیده گی خواهد شد.

زهره‌بیان شینواری، رییس این کمیسیون، روز یک‌شنبه (15 جدی) در نشستی گفت که شکایت‌های ثبت‌شده از سوی دسته‌های انتخاباتی، در 16 دسته از لحاظ موضوعی، دسته‌بندی شده است.

بانو شینواری هم‌چنان گفت که دسته‌ی انتخاباتی ثبات و همگرایی 5564 مورد شکایت، دسته‌ی انتخاباتی صلح و عدالت اسلامی 3711 شکایت، دسته‌ی انتخاباتی دولت‌ساز 3302 مورد شکایت و دسته‌ی انتخاباتی امنیت و عدالت، یک مورد شکایت ثبت کرده است.

هرچند کمیسیون رسیده گی به شکایت‌های انتخاباتی در پایان روند ثبت شکایت‌ها، اعلام کرده بود که نامزدان ریاست‌جمهوری بیش از 16 هزار و 500 شکایت را ثبت کرده اند؛ اما حالا گفته می‌شود که حدود 12 هزار و 196 شکایت آن از سوی کمیسیون شکایات انتخاباتی معتبر شناخته شده و چهار هزار و 304 شکایت بی‌اعتبار دانسته شده است که از مجموع 12هزار و 196 شکایت در حدود دو هزار و 977 مورد شکایت وصف جرمی دارد و شامل جرایم انتخاباتی می‌شود.

هم‌چنان از میان شکایت‌هایی که از سوی نامزدان ریاست‌جمهوری به ثبت رسیده بود؛ حدود 901 مورد شکایت از تیم دولت‌ساز و بیش از سه هزار و 500 شکایت تیم ثبات و همگرایی از سوی کمیسیون رسیده گی به شکایت‌های انتخاباتی بی‌اعتبار شناخته شده است.

کمیسیون مستقل انتخابات، روز یک‌شنبه (اول جدی) نتیجه‌ی ابتدایی انتخابات را اعلام کرد و به طور رسمی مسؤولیت بررسی شکایت‌ها را به کمیسیون رسیده گی به شکایت‌های انتخاباتی سپرد. درست پنج روز از روند بررسی شکایت‌ها وقت می‌گذرد؛ اما این کمیسیون تا کنون توانسته فقط روند دسته‌بندی شکایت‌ها را تکمیل کند؛ با آن که‌ کمیسیون در مجموع 15روز فرصت دارد تا به تمام شکایت‌ها رسیده گی کند.

با توجه به حجم بلند شکایت‌ها در کمیسیون رسیده گی به شکایت‌های انتخاباتی و از سویی‌هم موجودیت مشکلات در اعلام نتیجه‌ی ابتدایی و اعتراض شدید نامزدان ریاست‌جمهوری، کار برای این کمیسیون بسیار مشکل شده و ممکن است که اعلام نتیجه‌ی نهایی را با تأخیر مواجه کند.

در همین حال، نهادهای ناظر انتخابات نیز به این باور اند که روند کاری کمیسیون رسیده گی به شکایت‌های انتخاباتی به کُندی پیش می‌رود و اگر این وضعیت هم‌چنان ادامه پیدا کند، ممکن است پروسه‌ی اعلام نتیجه‌ی نهایی به تأخیر بیفتد.

زبیر حبیب‌زاده، سخنگوی تیفا می‌گوید: چالش‌های که ما دریافته ایم، کندکاری کمیسیون شکایات واقعا خیلی جدی است و اگر این‌ها به همین منوال ادامه دهند، به همان چیزی که قانون پیش‌بینی کرده، به تمام موارد رسیده گی نخواهد شد و این پروسه را بیشتر به درازا خواهد کشاند و چالش‌های جدی‌ای را در نتیجه‌ی نهایی انتخابات به وجود خواهد آورد.

آقای حبیب‌زاده، تأکید می‌کند که کمیسیون رسیده گی به شکایت‌های انتخاباتی به قانون انتخابات مراجعه کند تا از بحرانی که در نتیجه‌ی عدم شفافیت در بررسی شکایت‌ها به وجود می‌آید، جلوگیری شود. قانون انتخابات، صلاحیت‌های کمیسیون رسیده گی به شکایت‌های انتخاباتی را مشخص کرده. خواست ما این است که با توجه به حجم زیاد شکایت‌ها، که به بیش از 16 هزار شکایت ثبت شده، باید با سرعت و دقت مطابق به قانون عمل شود تا اعتماد از دست‌رفته دوباره احیا شود.

رسیده گی به 300 هزار رأی جنجالی
بخش بزرگ‌ شکایت‌ها برمی‌گردد به 300 هزار رأی جنجالی که به گفته‌ی تیم ثبات همگرایی باید تفتیش‌ خاص صورت گیرد. عبدالله عبدالله، رهبر این تیم، بارها گفته است که کمیسیون مستقل انتخابات باید فورا 300 هزار رأی غیر بایومتریک و جعلی را از دور خارج و استقلالیت و بی‌طرفی‌اش را در روند انتخابات ثابت کند.

زهره‌بیان شینواری، رییس کمیسیون رسیده گی به شکایت‌های انتخاباتی، در نشست روز گذشته گفت که برخی از شکایت‌های ثبت‌شده در مورد 300 هزار رأی، بی‌اساس است و بعضی از شکایت‌ها تأثیرگذار است؛ اما تأکید کرد که پیش از وقت است تا در مورد 300 هزار رأی جنجالی حرفی زده شود؛ زیرا پس از بررسی شکایات مشخص خواهد شد.

تیفا نیز می‌گوید که با توجه به حجم گسترده‌ی شکایت‌ها، اگر کمیسیون شکایات به شکل درست و مطابق به قانون به شکایت‌ها خاصتاً شکایت‌هایی که در مورد 300 هزار رأی جنجالی وجود دارد، رسیده گی کند، احتمال دارد انتخابات به دور دوم کشانده شود.

حالا باید منتظر ماند که این کمیسیون به شکایت‌ها رسیده گی کند تا مشخص شود که انتخابات در دور اول برنده دارد و یا آن چه شماری از نامزدان ریاست‌جمهوری ادعا می‌کنند و نهادهای ناظر باور دارند، انتخابات به دور دوم خواهد رفت.

  پربازدید ترین