• شنبه, 08 ثور 1403
    خبرگزاری افغان ایرکا

تحمیل هزینه های دالری بر مهاجرین غیر منطقی است

مهاجرین افغانستانی در ایران با افزایش نرخ دلار، تورم و شیوع ویروس کرونا، دیگر توان پرداخت هزینه های دلاری سفارت افغانستان در تهران را ندارند در این خصوص نکاتی را به سمع عدالت خواهان و هموطنان خودم به صورت اختصار یاد آور می شوم:
1. اگر دولت افغانستان، مهاجرین افغانستانی مقیم ایران را شهروندان و مردم خودش می داند، باید در این شرایط سخت کرونای کنار مهاجرین بایستند و ضعیت مهاجرین را درک نماید

2. عدالت حکم می کند وقتی درآمدمهاجرین تومان است باید دریافتی سفارت از مهاجرین نیز پرداخت تومان باشد

3. به تحقیر مهاجرین در سفارت پایان دهید، سفارت افغانستان در تهران با وجود بیش از سه میلیون مهاجر در ایران ظرفیت پذیرش این حجم عظیم مراجعین را ندارد. صف‌های طولانی، ازدحام بسیار در معابر بیرون از سفارت، انتظار برای پرداخت قبض ها توسط پیک های موتوری و سرگردانی و بلاتکلیفی صدها مهاجر در این روزهای کرونایی از یک سو تحقیر مهاجرین است و از سوی دیگر تصویری از بی کفایتی و بی تدبیری این نمایندگی سیاسی افغانستان در خارج از کشور را نمایان می کند، امید وارم که در این خصوص تأمل صورت گیرد

4. یک از مشکلات بنیادی مهاجرین تثبیت هویت است؛ دولت ایران از دولت افغانستان و سفارت کشور در تهران خواسته که شهروندان خود را تثبیت هویت کند. این تثبیت هویت، پایه و اساس صدور مدارک هویتی و اقامتی برای مهاجرین به حساب می‌رود. این تثبیت هویت به خصوص برای قانونی شدن حضور بیش از 800 هزار مهاجر غیرقانونی سرشماری شده در ایران و بیش از 400 هزار مهاجر دارای پاسپورت‌های قلمی و دست‌نویس قدیمی، یک نیاز اساسی و فوری است که باید دولت افغانستان توجه جدید برای رفع این مشکل نماید.

5. درخواست ما از رییس جمهور این است که تمام امور کنسولی در تهران به جز پاسپورت رایگان شود و البته هزینه دریافت پاسپورت نیز ریالی انجام شود تا همه مهاجرین بتوانند آن‌ را تهیه کنند.

6. حدود 480 هزار خانوار از مهاجرین دارای پاسپورت دستنویس هستند. این افراد از دریافت هرگونه خدمات در ایران محروم‌اند و سه سال است اقامت شان تمدید نشده است. دولت افغانستان باید برای این افراد پاسپورت الکترونیکی صادر کند تا امور اقامتی شان در کشور میزبان تسریع شود.

7. دولت افغانستان، به دیپلمات‌های سفارت افغانستان در تهران ماهیانه حقوق دلاری، پاسپورت دیپلماتیک و مصونیت سیاسی و ده ها امتیاز دیگر می‌دهد که برای مهاجران خدمات بدهند. انتظار مهاجرین از این افراد ارائه خدمات خوب است. اما متاسفانه بارها و بارها شاهد توهین، تحقیر و خشونت از سوی ماموران سفارت افغانستان بوده ایم.

8. منطقی است که دولتمردان ما، نماینده وزارت‌ امور مهاجرین در ایران، رایزن فرهنگی سفارت افغانستان در ایران، کارمندان سفارت و قنسولی ها و نماینده افغانستان در سازمان فرهنگی اکو را از میان تحصیل‌کردگان مهاجرین انتخاب کنند به دو دلیل: الف) این افراد درد مهاجرت و مهاجرین را می‌دانند و سابقه ی تمدنی دو فرهنگ ایران و افغانستان را خوب می‌شناسند؛ب) این افراد با دریافت حقوق ریالی قانع می باشند و در صورت تبدیل حقوق دلاری به ریالی هزینه های سفارت افغانستان کاهش پیدا می کند.

9. کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل باید در خصوص خدمات خود شفافیت بدهد، این حق مهاجر است که بداند چه میزان برایش کمک دریافت شده است و چگونه خرج شده.

10. مشکلات مهاجرین از سوی دولت جمهوری اسلامی ایران باید ریشه ای حل شود. اگر مشکل گواهینامه مهاجرین حل شود، زندانیان مهاجر به حداقل می رسند. چرا باید زندانی هایی داشته باشیم که به دلیل حوادث رانندگی و عدم داشتن گواهینامه و نداشتن بیمه نامه ای معتبر در زندان باشند؟ نداشتن گواهینامه باعث بروز مشکلات زیادی برای مهاجرین شده است.

11. ضرورت وجود نماینده‌ای از سوی مهاجرین در پارلمان و شورای مصالحه صلح موضوعی که کمتر به آن پرداخته شده، نبود یک تشکل رسمی برای مهاجرین است. تا زمانی که ما یک تشکل همه شمول برای مهاجرین نداشته باشیم نمی‌توانیم به اهداف مشترک‌مان دست پیدا کنیم. ما قشر فراموش شده ای هستیم که دولت افغانستان کم‌تر توجهی به ما دارد. مشکلاتی که از سوی دولت ایران بر ما تحمیل می‌شود نتیجه بی‌توجهی دولت افغانستان به مهاجرین است.

12. باید برای کارگرانی که هر روزه از راه قاچاق وارد ایران می شوند چاره ای اندیشیده شود و لازم است برای حل این مشکل حداقل یک اتشه کاری در سفارت افغانستان داشته باشیم.قرار است تا سه ماه آینده سند همکاری جامعی میان ایران و افغانستان امضا شود. یکی از موضوعات مهم این سند موضوع مهاجرین است. ما باید تا پیش از امضای این سند بتوانیم مشکلات خود را به گوش مقامات افغانستان برسانیم چرا که از سوی سفارت کاری برای ما انجام نمی شود.

13. حدود 3 میلیون مهاجر در ایران حضور دارند، این تعداد خودش می تواند یک دولت باشد. امروز ما مهاجرین تحصیلکرده زیادی داریم که می توانند از مواضع مهاجرین دفاع کنند. ظرفیت های بسیاری داریم اما از آنها استفاده ای نمی شود. اگر ظرفیت ها بررسی شوند، نیازها ثبت شوند و با قدرت منعکس شوند می توانیم به راحتی حق خود را از دولت افغانستان بگیریم.

14. سفارت افغانستان مخالف تشکیل شورای مهاجرین است،اداره اتباع با تشکیل شورای مهاجرین مشکلی ندارد اما سفارت افغانستان مخالف این موضوع است چرا که نمی خواهد عملکرد سفارت زیر سوال برود. حتی سرپرست وزیر خارجه نیز بر تشکیل شورا تاکید کردند اما وقتی از سفیر پیگیر می شویم می گوید تشکیل شورا امکان پذیر نیست. دولت افغانستان منافع خود را در پراکندگی ما می دانند چرا که اینگونه می توانند به راحتی فسادهایی که رخ می دهد را بپوشانند.

15. ضرورت ایجاد نمایندگی های موقت یا دائمی برای استان های دور از تهران، ضرورت ایجاد دفاتر سیار یا دائمی نمایندگی سفارت افغانستان در استان هایی دور دست از تهران است، اگرچه در جلسات مختلفی این مشکل مطرح شده است اما تاکنون هیچ اقدام عملی برای رفع آن صورت نگرفته است.

16. تشکیل شورای مهاجرین باید به گونه ای باشد که با سفارت افغانستان و جمهوری اسلامی ایران و حتی سازمان ملل وابستگی نداشته باشد. تشکل های مهاجرین که زیر نظر اداره اتباع به وجود می آیند تحت نظر همان اداره فعالیت می کنند و خواسته های آن ها را عملی می کنند.

17. سفارت ، متاسفانه تبدیل به یک دستگاه تجارتی فساد شده است. بیشتر افرادی که در سفارت با معاش های دالری زیاد مشغول به کار هستند، لیسانس و از تجربه کافی برخوردار نیستند.

18. متاسفانه در دید خیلی از ایرانیان، افغانستانی یک فرد محقر است که چیزی در کشورش ندارد. با وجود اینکه 40 سال است مهاجرین در ایران زندگی می کنند اما آنها ما را به درستی نمی شناسند و این نتیجه تصویری است که صدا و سیمای ایران به مردم نشان داده است. هیچ وقت زیبایی های افغانستان را نشان ندادند.

در این میان نقش رایزنی فرهنگی سفارت افغانستان در تهران چیست؟ این بخش اگر اقداماتی انجام می داد وضعیت اینگونه نبود.
• فهرست دریافتی دولاری سفارت از مهاجرین قرار ذیل است:
1- هزینه وکالت: 125 دلار
2- هزینه عزل وکیل: 125 دلار
3- صدور نکاح خط: 50 دلار
4- صدور حصر وراثت: 125
5- گواهی تجرد: 50 دلار
6- صدور اقرار خط: 125 دلار
7- صدور وثیقه قرابت: 50 دلار
8- عدم مسئولیت جرمی: 10 دلار
9- تایید نکاح خط، وثیقه تجرد و طلاق خط، 50 دلار
10- صدور پاسپورت: برای بار دوم: 125دالار
اگر صرف دلار را مقابل تومان، 24 هزار در نظر بگیریم که فعلا بیشتر است؛ هزینه یک جلد پاسپورت، مبلغ 2880000دو میلیون و هشتصد و هشتاد هزار تومان می‌شود!!
هزینه صدور پاسپورت برای یک خانواده شش نفره می‌شود: هفده میلیون و دوصد هشتاد هزار تومان!!
ایا در آمد یک مهاجر در طول یک سال، هفده میلیون و دوصد هشتاد هزار تومان می شود!!!
ایا دولت افغانستان نسبت به شرایط بد اقتصادی مهاجرین هیچ تکلیف و مسئولیتی ندارند؟!!!
تذکر: محتوایی این گزارش از میزگرد شفقنا با تعداد از فعالان مهاجرین تهیه شده است.

محمد فروغی

  پربازدید ترین